top of page

Histamínová intolerancia – obsahujú probiotiká histamín?

May 18, 2024

2 min read

4

16

0


Histamín a baktérie mliečneho kvasenia


O histamínovej tolerancii (HIT) sa v poslednom čase dočítame v médiách či na internete čoraz častejšie, hoci podľa súčasných odhadov trpí histamínovou intoleranciou len asi jedno až tri percentá populácie. Pri histamínovej intolerancii, známej aj ako histaminóza telo nedokáže adekvátne rozložiť histamín prijatý potravou, čo môže spôsobiť príznaky ako bolesti hlavy, tráviace problémy alebo žihľavku.


Diagnóza histamínovej intolerancie 


Na spoľahlivú diagnostiku histamínovej intolerancie by sa zvyčajne mali najskôr vylúčiť choroby, ktoré môžu spôsobiť podobné symptómy. Druhým krokom by potom malo byť uskutočnenie eliminačnej diéty s provokačným testom, alebo bez neho. To zahŕňa dôsledné vyhýbanie sa všetkým jedlám a nápojom bohatým na histamín počas dlhšieho časového obdobia (cca štyri týždne). Ak máte histamínovú intoleranciu, zlepšenie často uvidíte už po niekoľkých dňoch. Presný postup, napr. ako dlho sa bude pokračovať v eliminačnej diéte a či sa následne vykoná provokačný test, je potrebné prekonzultovať s ošetrujúcim lekárom. 


Obsahujú probiotiká histamín?


Baktérie mliečneho kvasenia či probiotiká sa nepoužívajú len na výrobu jogurtov a kefírov, ale aj syrov. Mnohé druhy syrov, ktoré prešli dlhým procesom starnutia, obsahujú histamín. Týka sa to napríklad mnohých druhov tvrdého a polomäkkého syra. Keďže však procesy dozrievania prebiehajú rôzne, medzi jednotlivými druhmisú veľké rozdiely. Histamíny sa vytvárajú v období zrenia a zásadne závisia od použitých kultúr dozrievania/baktérií mliečneho kvasenia. Dokonca aj baktérie s rovnakým názvom, napr. Lactobacillus casei, môžu, ale nemusia produkovať histamín v závislosti od ich pôvodu a použitia. Niektoré podskupiny Lactobacillus casei môžu histamín dokonca rozkladať.



Aby sa zabezpečilo, že prípravky na črevnú flóru od Dr. Wolz neprodukujú histamín, všetky v nich  použité bakteriálne kmene sú podrobené špeciálne vyvinutému testovaciemu postupu. Výsledok: Použité bakteriálne kmene/probiotiká neobsahujú žiadne gény podporujúce tvorbu histamínu. Týmto testom je možné vylúčiť aj tvorbu iných biogénnych amínov, ako je napríklad tyramín.


Zdroj:

https://www.wolz.de/magazin/enthalten-probiotika-histamin

 

 


May 18, 2024

2 min read

4

16

0

Comments

Non puoi più commentare questo post. Contatta il proprietario del sito per avere più informazioni.
bottom of page